Blog

Sprawdzone pomysły na proste i szybkie drugie śniadanie do szkoły

Zaczął się nowy rok szkolny, więc to idealny na czas, żeby odpowiedzieć na wiecznie nurtujące pytanie. Co przygotować dziecku do szkoły, żeby posilić je w trakcie długiego dnia, dostarczyć energii i uśmiechu, a przy tym nie spędzić w kuchni połowy dnia? Na szczęście my wiemy, jak to zrobić. Oto kilka pomysłów na pożywne i proste w wykonaniu drugie śniadania, które pociechy mogą zapakować do tornistra.

  1. Tortilla z warzywami i hummusem

Tortilla to świetna i uniwersalna baza do przygotowania mnóstwa dań. Z powodzeniem sprawdzi się jako podstawa pysznego drugiego śniadania — wystarczy, że posmarujecie pełnoziarnistą tortillę hummusem, dodacie ulubione warzywa, takie jak pokrojone w paski papryki, ogórek, marchewkę i sałatę, a następnie gustownie zwiniecie. Jeśli macie trochę więcej czasu (lub airfryer) warzywa z przyprawami można grillować lub podsmażyć w beztłuszczowej frytkownicy. Gdy tortilla będzie gotowa, przekrójcie ją na pół, żeby była „łatwiejsza w obsłudze”. Taki wrap to nie tylko pożywne danie, ale też ciekawym wyglądem podnosi swoje szanse na bycie pochłoniętym na przerwie. 

  1. Jogurt naturalny z owocami i granolą

Jogurt naturalny to trochę jak płótno, na którym kolorowymi owocami możemy wymalować apetyczny obrazek. Wystarczy, że do jogurtu dodacie  pokrojone owoce, takie jak truskawki, borówki czy banan, a następnie posypcie całość domową granolą. Można przygotować taką mieszankę wieczorem i przechować w lodówce, aby rano szybko zapakować ją do pojemnika na śniadanie. Dla odrobiny słodyczy całość możecie dopełnić łyżką miodu. 

  1. Kanapki z pastą jajeczną i warzywami

Nie można skomponować listy szybkich drugich śniadań bez kanapek. Tutaj proponujemy Wam domową pastę jajeczną, a żeby przekąska była zdrowsza, warto, zamiast zwykłego pieczywa użyć pełnoziarnistego chleba. Pasta jajeczna, zrobiona z jajek, jogurtu naturalnego i szczypiorku, to smaczna opcja na pożywne wnętrze kanapki. Możecie dodać do niej liść sałaty, plasterki pomidora czy ogórka — wybierzcie takie warzywa, które lubi dziecko, a na pewno uda Wam się przemycić nieco więcej wartości odżywczych.

  1. Owsiane muffiny z owocami

Domowe muffiny to świetna alternatywa dla słodkich przekąsek ze sklepu. Mają cukier, to prawda, ale pomogą zaspokoić głód i wartościami odżywczymi biją na głowę każdego rogala z 7 dniami w nazwie. Przygotowanie ich jest niezmiernie proste: wymieszajcie płatki owsiane z jogurtem, miodem, jajkami i ulubionymi owocami, takimi jak jagody, jabłka czy banany. Następnie upieczcie w foremkach na muffiny albo papilotach. Muffiny można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Są one nie tylko zdrowe, ale też „kieszonkowe”, czyli idealne do zabrania do szkoły lub na wycieczkę.

  1. Warzywne wrapy z kurczakiem

Wrapy to doskonały sposób na “przemycenie” do diety dziecka dużej ilości warzyw. Do przygotowania takiego wrapa potrzebujemy pełnoziarnistą tortillę, którą smarujemy czymś, co trafi w gust dziecka. Może to być jogurt naturalny lub sos na jego bazie, sos pomidorowy, a w ostateczności keczup. Następnie dodajemy plastry grillowanego kurczaka, liście szpinaku lub inną zieleninę (rukolę, sałatę, roszponkę), pokrojoną w paski paprykę i pomidora. Całość zawijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrapy są sycące i łatwe do zapakowania, a przy tym pełne wartości odżywczych.

Nie bójcie się eksperymentować z różnymi składnikami — kluczem jest znalezienie balansu pomiędzy tym, co jest zdrowe, a tym, co jest atrakcyjne dla dziecka. Rozmawiajcie z pociechami i szanujcie ich wybory oraz smak. Dzięki tym radom i pomysłom posiłek stanie się czymś, na co maluchy będą czekać z niecierpliwością w ciągu szkolnego dnia — jednocześnie dostarczą organizmowi konkretną dawkę kalorii, witamin, minerałów i białka, która pomoże im przetrwać wymagające lekcje.

Koszyk
Rejestracja

Nie masz konta?

Start typing to see products you are looking for.
Sklep
0 items Koszyk
Konto